Ψαραντώνης

Ο Ψαραντώνης σε μια μοναδική συναυλία το Σάββατο 7 Μαϊου
στο Βόλο για πρώτη φορά στη σκηνή του Lab Art

Η μουσική παράσταση περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια από ολόκληρη την δισκογραφία του Ψαραντώνη καθώς και ανέκδοτα αποσπάσματα από τον δίσκο που ηχογραφεί με τον τίτλο » Ο Ερωτοκριτος».

Μαζί του:

Νίκη Ξυλούρη – τραγούδι / μπεντίρ / στάμνα
Γιάννης Παξιμαδάκης – λαούτο
Λάμπης Ξυλούρης – ούτι .

Νέος και πανάρχαιος μαζί , ο Ψαραντώνης με την δύναμή του στον αυτοσχεδιασμό κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Βαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης μα και από τη φύση του απείθαρχος ,απρόοπτος και αποκαλυπτικός. ο Ψαραντώνης θεωρείται
σήμερα ως ο τολμηρός αλλά συγχρόνως και ο στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης – ένα ζωντανό απόσταγμα αρχέγονων μαζί και σύγχρονων μουσικών ιστορήσεων.

Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακαλύπτουν, είναι ο Μάνος Χατζιδάκις ο οποίος θεσπίζοντας ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βραβεύει ως τον «Πρώτο Λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο που διοργανώνει το 1979 . Απο το 1980 έως σήμερα συμμετέχει σε μεγάλα φεστιβάλ σε Ευρώπη Αυστραλία και Αμερική .

-Ο Κρητικός μουσικός το 2007 ήταν ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε στο περίφημο φεστιβάλ All Tomorrow’s Parties, στο Μάινχεντ (Αγγλία).
– Το 2009 προσκαλείται για δεύτερη φορά στο All Tomorrow’s Parties, στην Αυστραλία υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Nick Cave.
– Το 2014 O Nick Cave συνεργάζεται με τον Ψαραντώνη στο soundtrack της πολυβραβευμένης ταινίας Loin Des Hommes ( Μακριά Από τους Ανθρώπους).
– Απο 2009 έως σήμερα συνεργάζεται δισκογραφικά και σε μουσικές
παραστάσεις στην Ευρώπη με τον vinicio capossela.
– Τον Ψαραντώνη επέλεξαν για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 οι Λετονοί δημιουργοί του πολιτιστικού προγράμματος Mindpower/Domasspēks, που εντάσσεται στις πολιτιστικές δραστηριότητες της Λετονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1η
Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου 2015) και αποσκοπεί στο να γεφυρώσει
πολιτιστικά τα ευρωπαϊκά κράτη με την προεδρεύουσα χώρα.

Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ) όπου και προβάλλεται βίντεο με τον ίδιο να παίζει Λύρα.

Βόλος, Βόλος Σάββατο 7 Μαϊου
Lab Art -Ζάχου – Βότση, (Πολυχώρος Τσαλαπάτα)
Τηλ. 2421 40 345

Προπώληση : 10 ευρώ (περιορισμένα)
Προπώληση / Ταμειο : 12 ευρώ

Προπώληση από τα:

Bruno Coffee store (Δημητριαδος με Τοπαλη)
Public store
Seven Spots
Tender Bar
Illusion store

Online tickets
Viva.gr ή με τηλέφωνο στο 11876